• Αναστάσιος Βουδούρης

Booking.com - Πρέπει να βάζω όλα μου τα αυγά στο ίδιο καλάθι;


Τι αγαπούν να μισούν οι Ξενοδόχοι σε όλο το κόσμο;


Τα ΟΤΑs και οι χρεώσεις τους, σίγουρα είναι αυτό που αγαπούν να μισούν οι ξενοδόχοι σε όλο το κόσμο. Όπως αποδεικνύουν πλήθος μελετών αλλά και η πραγματική ζωή, τα OTAs ήρθαν για να μείνουν και αν ένα ξενοδοχείο διαχειριστεί σωστά την παρουσία του στα OTAs, τότε περισσότερο κερδίζει, παρά χάνει από την ύπαρξη τoυς.


Μπορώ να γεμίσω το ξενοδοχείο μου χωρίς να έχω παρουσία σε OTAs;


Μάλλον ΌΧΙ. Παγκοσμίως το 40% των κρατήσεων γίνονται πλέον online. Από τις online κρατήσεις περίπου το 80% αφορά κρατήσεις μέσω OTAs. Οι οργανισμοί αυτοί είναι τόσο ισχυροί σε οικονομικούς πόρους και τεχνογνωσία που κανένα ανεξάρτητο ξενοδοχείο, δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί. Η δε μακροχρόνια τάση δείχνει ότι το μερίδιο των online κρατήσεων στο μέλλον θα αυξηθεί παρά θα μειωθεί.


Χρειάζομαι παρουσία σε άλλο site κρατήσεων εκτός από το booking;


Ο όμιλος του booking.com παγκοσμίως διαχειρίζεται περίπου το 65% των κρατήσεων μέσω OTAs. Προφανώς και στην Ελλάδα κυριαρχεί στις online κρατήσεις. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλά άλλα sites τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις online κρατήσεις ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα αυτά που απευθύνονται σε εξειδικευμένες ή τοπικές αγορές.


Μήπως πληρώνω πολλά σε προμήθειες;

Τα OTAs χρεώνουν 10%-20% προμήθεια ανά κράτηση. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο ποσό και σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαπραγματεύεστε σκληρά με τα OTAs, όμως σκεφτείτε ότι για κάθε αδιάθετο δωμάτιο σας, πληρώνετε προμήθεια 100% που σίγουρα είναι χειρότερο.


Τι είναι το Billboard effect;


To billboard effect είναι μια ενδιαφέρουσα θετική παρενέργεια της παρουσίας σας στα OTAs. Μεγάλο ποσοστό από τους υποψήφιους πελάτες, που έχουν βρει το Ξενοδοχείο σας σε κάποιο site κρατήσεων, πριν κάνουν την κράτηση αναζητούν το ξενοδοχείο σας με το όνομα του στο Google για να δουν και το site σας. Έχετε λοιπόν μια καλή ευκαιρία - αν έχετε ένα καλό site με καλή μηχανή κρατήσεων και τους προσφέρετε κάτι πιο ελκυστικό - να κάνουν την κράτηση στο site σας χωρίς την προμήθεια του OTA. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία σε OTAs δημιουργεί κίνηση και στο δικό σας site, εκμεταλλευτείτε τo.


Ποια ήταν τα πιο σημαντικά online κανάλια στην Ελλάδα το 2017;


Τα στοιχεία από σχετική δημοσίευση της Siteminder έχουν ως εξής:

1)Όμιλος booking.com, 2) Όμιλος expedia.com, 3) Όμιλος gta-travel.com (τουριστικά γραφεία), 4) hotelbeds.com (για τουριστικά γραφεία), 5) mydomain.com (το site σας), 6) mrandmrssmith.com 7) gds (τουριστικά γραφεία) 8) agoda.com 9) OTS-globe (tour operators) 10) hrs.com 11) splendia.com 12) sunhotels.com (τουριστικά γραφεία) 13) tablethotels.com 14) prestigia.com και 15) Special toors wholesalers.

Εσείς σε πόσα από αυτά τα κανάλια έχετε παρουσία;


Ο Channel manager του hoteliga είναι το εργαλείο που σας βοηθάει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την παρουσία σας σε πολλά OTAs ταυτόχρονα για περισσότερες κρατήσεις